Bel voor een afspraak: 06-152 26 862 info@officemore.nl

IMG_7675

Goed is in dit geval een subjectief begrip. Wat voor de één goed is, is dat voor een ander niet.

Verschillende soorten directeuren

In mijn werk als (interim) secretaresse heb ik voor veel verschillende directeuren, bestuurders en managers gewerkt. Dat varieerde van een directeur die alles zelf wilde doen, niets uit handen gaf en waar ik dus telkens tegen een muur aanliep tot een manager en een advocaat waar ik de vrije hand kreeg. “Doe jij dat maar, dan kan ik gewoon door met mijn werk”. In het eerste geval kwam ik de kamer van de directeur binnen, zag hem verscholen zitten achter een stapel dossiers en vroeg of ik dat niet voor hem zou archiveren, zodat het gemakkelijk terug te vinden was. Toen kwam de aap uit de mouw: hij dacht dat als hij het aan mij uit handen zou geven, hij het niet meer terug zou kunnen vinden. Iemand die de controle moeilijk uit handen kon geven dus. Toen ik eenmaal had doorgezet ervoer hij dat het een stuk gemakkelijker was geworden. Niet alleen hoefde hij zelf dingen op te zoeken (hij vroeg het mij en ik reikte het hem aan), maar ook had hij meer werkruimte, omdat alle dossiers van zijn bureau waren verwijderd. Niet elke directeur laat dat toe. Een manager waar ik hetzelfde voorstelde, liet zien hoe hij dat deed. De stapel die op zijn bureau lag verdween in de la. De stapel die in de la lag, verdween in de oud papier doos. Ja, zo kan het ook….. Voor mij als regelaar en zelfstandig werkende secretaresse is dit niet gemakkelijk. Ik heb dan ook weleens besloten om in zo’n geval mijn contract niet voort te zetten en een andere baan te zoeken.
Aan de andere kant heb ik eens voor een vrouwelijke manager gewerkt die veel uit handen gaf. “Dit kun jij ook wel doen, dan kan ik gewoon door met mijn werk”. Ik vind dat heerlijk, maar ik ken ook secretaresses die dat liever niet willen. Ze doen liever uitvoerend werk. Bij de betreffende manager kreeg ik de vrije hand om stagiaires aan te nemen en ze te begeleiden. Het vertrouwen dat zij hierdoor uitsprak, gaf mij een goed gevoel. Evenals het feit dat zij met mij overlegde over ingewikkelde zaken en hoe ik daarover dacht.

De klik

Als geen ander weet ik hoe belangrijk de klik tussen directeur en secretaresse is. Eigenlijk kun je zo’n zoektocht naar een goede match vergelijken met zoektocht naar de juiste partner. Soms lijkt het op het eerste gezicht een goede match, maar na verloop van tijd botert het toch niet zo goed en gaan beide partijen uit elkaar. Sommige directeuren “verslijten” op die manier verschillende secretaresses. Dit zorgt voor teleurstellingen voor beide partijen. Soms is het liefde op het eerste gezicht, een chemie die niet uit te leggen valt. Soms is het net andersom. Ik heb weleens ergens een gesprek gehad dat ik naderhand dacht: “Dit is denk ik niet zo’n goed idee”. In sommige gevallen zou het mooi zijn als een directeur zou kunnen zeggen: “Misschien moet ik deze secretaresse maar aanstellen, daar kan ik nog iets van leren”……. In ieder geval is het belangrijk dat alle partijen zichzelf zijn en zich niet mooier (of slechter) voordoen dan ze zijn.

De match

Daarom is het belangrijk om de directeur/bestuurder wat beter te kennen als ik gevraagd wordt een nieuwe secretaresse te zoeken. Niet gewoon “een blik secretaresses” opentrekken, maar oprecht met elkaar in gesprek gaan en praten over wensen en hoe iemand in elkaar steekt. Hierdoor is de kans op een teleurstelling minder groot. En soms, ja soms is het toch niet zo’n goede match, maar dan doe ik het gewoon, om niet, nog een keer over.

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email