Bel voor een afspraak: 06-152 26 862 info@officemore.nl

Er zijn verschillende en vele gezegden en twee daarvan zijn “Eerst nieuwe schoenen kopen voordat je de oude weggooit” en “Als je een deur dicht doet, gaat er ergens anders weer een deur open”. Er zit een contradictie in deze gezegden.

Laatst hoorde ik een interim collega zeggen: “Ja, ik gooi geen oude schoenen weg voordat ik nieuwe heb”. Ze bedoelde dat ze de oude opdracht niet zou loslaten, voordat ze een nieuwe had gevonden. Voor sommige mensen is dit veilig. Ze willen of kunnen niet de gok nemen, loslaten en vertrouwen op wat er zal komen. Waarom zou je in een baan of opdracht blijven, als de drempel elke ochtend zo hoog is, dat je er maar met moeite overheen komt, omdat je de sfeer op kantoor vreselijk vindt, je het niet goed kunt vinden met je collega’s of het werk ver beneden je niveau ligt. Er zijn mensen die voor zo’n veilige omgeving kiezen. Begrijp me niet verkeerd: ik vind dat prima, maar ik vind het ook jammer in sommige gevallen. Mensen kunnen vaak zoveel meer dan dat zij denken.

In onze samenleving wordt veel waarde gehecht aan vaste arbeidscontracten, want zonder vast contract maak je niet zo gemakkelijk kans op een hypotheek of een investeringskrediet. Eigenlijk is dat vreemd; contracten worden steeds meer flexibel en er worden praktisch geen vaste contracten meer uitgedeeld. Bovendien is het maar de vraag of je met je vaste contract verzekerd bent van een baan tot aan je pensioen…… En als je met pensioen gaat, is het maar de vraag of je hoogte van je opgebouwde pensioen aan je verwachting voldoet. Zelf werd ik zes jaar geleden “wegbezuinigd”  met een vast contract.

Zelf ben ik meer van het gezegde “Als je een deur sluit, gaat er ergens anders weer een deur open”. Ik moet zeggen dat ik voordat ik een eigen bedrijf had al zo dacht. Ik heb weleens en baan beëindigd, omdat ik het niet naar mijn zin had, zonder dat ik een nieuwe baan had. Toch kwam alles altijd weer op zijn pootjes terecht. Toen ik startte met mijn bedrijf was ik weleens bang dat ik na een opdracht geen nieuwe opdracht meer zou krijgen….. Zo ben ik ook wel erg hoge drempels overgegaan, want ja, je hebt het geld ook nodig. Na verloop van tijd ging ik het anders zien. Ik merkte dat er telkens weer wat nieuws op mijn pad kwam en leerde daarop te vertrouwen. Ik leerde dicht bij mezelf te blijven en te vertrouwen op mijn talenten en op wie ik ben. Zo boor ik toch ook wel weer nieuwe bronnen aan. Loslaten en vertrouwen of andersom vertrouwen en loslaten. Loesje zegt niet voor niets: “Als je loslaat, heb je beide handen vrij om de toekomst te grijpen”.

 

 

 

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email