Bel voor een afspraak: 06-152 26 862 info@officemore.nl

“Buig niet voor pestkoppen”, zei de moeder van Hillary Clinton vroeger tegen haar en daar heeft ze nu profijt van met Trump als opponent.

Waarom doen mensen dat, pesten. Is het omdat “ze” bij een groep willen horen en niet buiten de boot willen vallen? Is het omdat ze bang zijn dat ze anders zelf gepest zullen worden en zich daarom maar bij de meerderheid aansluiten? Onzekerheid wellicht?

Pesten is van alle tijden. Het overkwam mij al toen ik als negenjarige van school naar huis liep en daar elke dag werd belaagd door jongens van een andere school. Schoppen en spugen. Ook op de middelbare school werd ik soms bespuugd door mij volstrekt onbekende leerlingen. Geen idee waarom dat was. Als kind, en ook nu nog, sloot/sluit ik mij niet bij een bepaalde groep aan, gewoon om erbij te horen. Daarmee maak ik mezelf soms kwetsbaar; iemand met een eigen mening. Is dat dan voor anderen zo bedreigend? Blijkbaar.

Dat wil niet zeggen dat het pesten mij nooit heeft geraakt. Natuurlijk wel. Maar dat laat je als gepeste natuurlijk niet zien. Dat is voor momenten alleen op je kamer.

Pesten op het werk is weer een actueel onderwerp in het nieuws; af en toe staat het onderwerp weer centraal.

80.000 werknemers geven aan te worden gepest op het werk. Dat gaat van het pikken van een pen tot het niet doorgeven van belangrijke informatie, van water in iemands werkschoenen gieten tot bespotten om uiterlijk of geaardheid. Ik vind dat dit niet kan, maar blijkbaar zijn er veel mensen die dit gedrag heel gewoon vinden. Ik zou weleens in het hoofd van een pestkop willen kijken om te zien wat hen beweegt.

Arthur Japin zegt in een interview dat de dingen die “ze” vroeger naar hem riepen en die hij over zichzelf moest zeggen, de basis hebben gelegd voor zijn zelfbeeld. “Ik ga nog liever met een paard uit, dan met dat wijf”, hoor ik nog één van mijn pestkoppen zeggen…….

 

Office & More helpt (met name) secretaresses die last hebben van een slechte werkomgeving en begeleidt als het op het secretariaat (of een andere werkomgeving) niet lekker loopt.

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email