Bel voor een afspraak: 06-152 26 862 info@officemore.nl

Een tijdje geleden werd bij “Hart van Nederland” een aantal nieuwslezeressen opzij geschoven, omdat zij (zo werd gezegd) te oud zouden zijn. Onzin. Het gaat er natuurlijk niet om hoe oud iemand is, (al denk ik dat bij vrouwen 35 jaar al oud is bij de tv, een uitzondering daar gelaten), maar of zij hun werk goed doen (dat geldt overigens in alle beroepsgroepen). Natuurlijk wil het oog ook wat, maar dat heeft natuurlijk niets met leeftijd te maken. Bij mannen is dat anders.

Laatst keek ik naar “Eenvandaag”, een nieuwsprogramma op NPO 1, en zag daar presentator Bas van Werven. Ik denk een man van mijn leeftijd (ik ben erg slecht in het schatten van leeftijden, voor hetzelfde geld is hij tien jaar jonger of tien jaar ouder dan ik) en een flink postuur. Ik denk niet dat een vrouw van zijn leeftijd en zijn postuur de uitverkorene zou zijn om een nieuwsprogramma te presenteren. Overigens heb ik niets aan te merken op de manier van presenteren van Bas van Werven, laat dat duidelijk zijn.

Wat is dat toch, dat mannen naar mate ze ouder worden steeds interessanter schijnen te worden, serieuzer worden genomen, er beter (zeg gedistingeerder) uit gaan zien (zegt men) en het aanleggen met veel jongere vrouwen en dat dit algemeen geaccepteerd is. Vrouwen daarentegen worden als zij ouder worden, bestempeld als oude taart. Zij doen meer aan hun uiterlijk en er wordt gefluisterd als zij nog een keer die galajurk dragen naar een feest (mannen hebben het makkelijk: zij dragen keer op keer dezelfde smoking). Om nog maar niet te spreken over “oudere” vrouwen die het aanleggen met veel jongere mannen. Een schande!

Ik heb een tijdje, ik was toen rond de 42, een groepje buitenlandse studenten begeleid bij de Hanzehogeschool. Dit waren voornamelijk Chinese studenten, maar er was ook een aantal andere nationaliteiten: mensen uit Saoedi Arabië, Vietnam en Indonesië. Studenten die waren ingeschreven voor de opleiding IBS, maar die de Engelse taal nog niet goed beheersten, waardoor ze een “preparatory course” moesten volgen, waarin de Engelse taal en informatica extra werden onderwezen. Een onderdeel van deze opleiding was “De Nederlandse Cultuur”, het “Social Program”. Dit onderdeel nam ik voor mijn rekening. Ik nam ze mee op dagtripjes naar Amsterdam, Schiermonnikoog, Zaanse Schans, etc. en organiseerde Christmas diners en afstudeerfeestjes.

Aan het eind van deze preparatory course vulden alle studenten een evaluatieformulier in en die formulieren werden besproken bij het afsluiten van het schooljaar, tijdens een pot luck diner bij één van de stafleden thuis.

Eén van de studenten had op het evaluatieformulier bij het “Social program” als commentaar gegeven dat hij/zij het beter had gevonden als er een jongere begeleider was geweest voor dit programma. De coördinator gaf met zijn droge Engelse humor het enige goede antwoord: “We will burn this one” (het formulier dan)………..

Delen op Social Media
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email